Bookie, bookie, books!

Trots att jag jobbat som en.. galen, så har jag ändå lyckats hinna med att plöja igenom några böcker de senaste veckorna!

1. Extremely Loud and Incredibly Close
Holy shit. Jag tyckte att det var den bästa bok jag läst, för att citera Centralskolan. Jag var lite rädd för den i början – boken hade ganska liten text och, enligt mig, alldeles för långa rader. Det var för många tecken per sida helt enkelt. Men det kom jag över redan efter första sidan. Det är en fantastisk historia och rent visuellt är boken helt otrolig att läsa. Den är bland annat fylld med bilder och foton som knyter ihop hela historien på ett väldigt vackert sätt! Jag ska försöka mig på att förklara vad jag syftar på när jag säger att boken är en visuell upplevelse. Allt som beskrivs illustreras också, am I making sense I can’t tell. ”I searched and searched, I got a paper cut on my forefinger and bled a little flower onto the page on which I should have seen her kissing somebody, but this was all I saw:”, det stycket följs av tre helt blanka sidor. Istället för att bara säga ”Det var tomt” så blir det så konkret, och sånt är så bra att det ger mig rysningar när jag läser. Annars finns ett antal uppslag där någon ringat in ord och gjort anteckningar i röd penna, och ett annat med bara siffror – Där varje siffra representerar ett ord.
Huvudpersonen i boken, Oskar, är en kille på nio år som har aspergers. Det är kanske därför jag älskar boken så mycket, jag känner igen tankesättet och relaterar så sjukt mycket till hans sätt att göra saker på. Now, jag påstår inte att jag har aspergers, men kanske lite ändå? Det är svårt att förklara. Men det känns som att mycket i boken förklarar rakt upp och ner vad som försiggår i mitt huvud i olika situationer. På ett sätt som jag aldrig kunnat göra det själv. Vid ett antal tillfällen stirrade jag bara på texten och skrek i mitt huvud ”This is it! This is what I have!” Wow. Vi behöver verkligen inte gå djupare i det här, haha.
Jag har inte sett filmen än, och om jag ska vara ärlig är jag lite tveksam. Det känns som att mycket av det visuella i själva texten kan gå förlorat ganska enkelt när man försöker föra över det till film. Woah.

2. The Curious Incident of the Dog in the Night-Time
Än en gång tänker jag påpeka teckensnittet – Jag tycker det är ett konstigt val att trycka en hel bok i ett teckensnitt utan serifer, men det är ju bara min lilla åsikt.
Återigen en bok med en huvudperson som har aspergers, och återigen relaterar min hjärna tonvis. Kanske lite mer konkret den här gången – Att göra mentala diagram över saker för att få bättre översikt, mentala kartor över nya ställen, listor över allt och ingenting, white noise, det mesta. Men istället för matte, som för Christopher, är det mer i form av färger och mönster. Like, seriously, I should get tested.
Anyway! Boken handlar alltså om Christopher och vad som händer när han hittar sin grannes hund död på gräsmattan, såhär säger baksidan av boken:
The Curious Incident of the Dog in the Night-Time is a murder mystery novel like no other. The detective, and narrator, is Christopher Boone. Christopher is fifteen and has Asperger’s Syndrome. He knows a very great deal about maths and very little about human beings. He loves lists, patterns and the truth. He hates the colours yellow and brown and being touched. He has never gone further than the end of the road on his own, but when he finds a neighbour’s dog murdered he sets out on a terrifying journey which will turn his whole world upside down.
Det är en väldigt trevlig liten bok. Väldigt rolig, lite ledsam, och så skadar det ju inte att delar av boken utspelar sig i London så man får leva sig in i den atmosfären lite grann.

3. The Maze Runner
When Thomas wakes up in the lift, the only thing he can remember is his first name. He has no recollection of his parents, his home, or how he got where he is. His memory is empty. But he’s not alone. When the lif’s doors open, Thomas finds himself surrounded by kids who welcome him to the Glade, a large expanse enclosed by stone walls
Kommer du ihåg när jag pratade om Uglies? Yep, this is better. Boken handlar om en grupp killar som, av någon anledning de själva inte känner till, har hamnat tillsammans i en stor labyrint, och området där de bor kallar de för ”The Glade”. I det lilla området finns en hiss, och ungefär en gång i månaden dyker det upp en ny kille i hissen – En kille som inte heller vet vart han är, varför han kom dit, eller något annat – förutom sitt namn. i the Glade har dom byggt upp ett eget litet samhälle och var och en har ett speciellt jobb eller uppdrag. Eftersom att det är en stor labyrint de bor i så måste det ju finnas en väg ut. Varje morgon packar en grupp som kallas ”Runners” mat och andra nödvändigheter och ger sig ut i labyrinten för att leta en väg ut tills det blir kväll. Varje kväll stängs ‘dörrarna’ som separerar the Glade och resten av labyrinten. Varje morgon öppnas de. Och varje morgon har väggarna i labyrinten flyttats. Till historien hör också ett stort antal monster och andra hemskheter.
The Maze Runner är första boken av tre, och i slutet av boken förstår man verkligen att historien bara börjat. Den är riktigt jävla spännande, och jag kommer att bli extremt förvånad om man inte gör film av de här böckerna inom en snar framtid.
Det enda jag inte gillade var det half-assade försöket med förklaringen till allas namn. Jag ska inte säga exakt var det var because: Spoilers! men det kändes bara som en onödig detalj på två, tre rader som bara var inslängt utan vidare förklaring och, enligt mig, helt onödigt för historien i huvud taget. Åtminstone för första boken – Den detaljen kanske återkommer senare and makes more sense?

4. Bossypants
Jag ska erkänna att jag har en ordentlig soft spot för böcker där intressanta människor berättar om sitt liv (Andra bra exempel är Sarah Silvermans ”The Bedwetter: Stories of Courage, Redemption and Pee”, Michael McIntyre’s ”Life & Laughing” och såklart Mike Birbiglia’s ”Sleepwalk with Me and Other Painfully True Stories”) och den här boken är verkligen inget undantag. Tina Fey är en av de roligaste personerna jag vet och allt i den här boken är roligt! Från första sidan där hon tillägnar sin mamma boken med ”Happy Mother’s Day. I made this out of macaroni for you” till sista sidan under About the Author där det bara står ”Tina Fey lives in Denver with her ferret, Jacoby”. Det är inte precis en självbiografi, mer en samling av berättelser, om t.ex. första veckan hon jobbade på Saturday Night Live och fick i uppdrag att tala om för Sylvester Stallone att han behövde artikulera mer när han pratade – ”Youcannunnastanme? Youneeme nanaunciate maw?”.
Boken innehåller också inskannade sidor av originalmanuset till den första SNL-sketchen där Tina Fey spelade Sarah Palin och Amy Poehler spelade Hillary Clinton, ”The Rules of Improvisation That Will Change Your Life and Reduce Belly Fat *Improv Will Not Reduce Belly Fat”, och en hel del delar av manus och berättelser om 30 Rock, vissa om byggnaden men det mesta om TV-programmet.
Basically I loved this book. And I love Tina Fey.


Leave a Comment

(required)

(required)

Formatting Your Comment

The following XHTML tags are available for use:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

URLs are automatically converted to hyperlinks.

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu