The bästa album of 2011

Som du förmodligen vet är en av mina bästa saker musik. Jag älskar musik. Och som en person med absolut flawless musiksmak tycker jag att jag har rätt att uttrycka mig om det här.
Så jag tänkte ge dig lite tips på musik – i form av att lista mina bästa album från 2011. Tror jag. Nåt sånt. Jag har säkert glömt något, men ungefär såhär ska listan se ut. Det kändes för svårt att ordna dom från bäst till mest bäst – Så jag har ordnat dem efter datumet då albumet släpptes. K? Right. Let’s go!

Seryn – This Is Where We Are
Bandcamp / Spotify

Vi börjar med en grupp som jag inte tror att många känner till – Seryn! Jag snubblade över det här albumet när jag snokade omkring på Bandcamp.
Det är fantastiskt härlig musik – stort band med underbara instrument. Jag känner till att många har issues med banjo, vilket du inte borde ha efter att ha hört det här albumet – men är du en av dem rekommenderar jag inte Seryn. Det är sån där trevlig musik som bara slukar upp en helt – och får en att vilja springa genom skogen i slow motion! Jag rekommenderar att lyssna på So, Within först (alltså börja från början), lyssna fram till 1:11 och försök att stänga av efter det – impossible!
Seryn är också helt outstandig people, hur sjyssta som helst och dels tack vare dom kommer filmprojektet jag jobbar med att bli ännu mer awesome!

Hannah Peel – The Broken Wave
Spotify

Vi hoppar raskt över till ett lite mer deppigt album. Deppigt på bästa möjliga sätt. The Almond Tree gör mig både glad och lite ledsen på samma gång, den låter ganska happy samtidigt som ”Bury me under the almond tree” helt ärligt är en väldigt dyster textrad.
Hannah Peel påminner om Agnes Obel, och många av låtarna är baserade på ett lite ostämt piano, och nästan alla har en väldigt behaglig och speciell rytm. Förutom The Almond Tree rekommenderar jag Song For The Sea, den är lite långsammare, men otroligt fin. Hela skivan har ett ganska lugnande tempo – det är ett väldigt bra album för att försöka slappna av, eller bara ha i bakgrunden som lite ”ljud-sällskap”.

Oh Land – Oh Land
Spotify

Jag är ganska säker på att den här tjejen är dansk. Norden represent! Jag skulle beskriva det här albumet som ”Helt vanlig, lite annorlunda, pop-musik” how ’bout that?
Jag har suttit ett tag och försökt att komma på en artist att jämföra henne med – men det enda jag kommit på är Nikki and the Dove, vilket egentligen inte stämmer alls. Men båda framkallar samma känsla i mig? Förstår man vad jag menar om jag säger så? Det kan ha att göra med att jag lyssnade på den här skivan och Nikki and the Dove under samma period.
Några av låtarna på detta album var det första jag lyssnade på varje morgon under Bitchkram-inspelningen när jag kokade kaffe – så det kanske kan ha lite att göra med varför jag älskar den här skivan så mycket. De låtar jag dansade till i köket på morgonen var i första hand We Turn It Up, Sun of a Gun och White Nights. Try it out, you might like it!

Awolnation – Megalithic Symphony
Spotify

This album is so good. How good? SO good! Lite annat än de tidigare på listan – här har vi mer electronic, mixat med underbara melodier, skönsång och lite rap här och där.
Eftersom att jag gissar att du redan känner till Sail ska jag inte nämna den som ‘bästa låt’. Sail skiljer sig ganska mycket från de andra låtarna på albumet. Mina bästa låtar är Kill Your Heroes och Jump On My Shoulders. Knights of Shame är förmodligen min absoluta favorit, men jag kan förstå att det känns lite tungt att börja med en låt som är över tio minuter lång. Knights of Shame är i stort sett femtioelva korta låtar ihopmixade till en lång – och övergångarna är helt fantastiska! Om du inte är helt säker rekommenderar jag att starta låten omkring 04.26 och lyssna fram till ungefär 07.40 så borde du förstå vad jag menar.

The Weeknd – House of Balloons
Download

Det här är första albumet på listan som faktiskt är helt gratis – Och gratis är gott! Du kan ladda ner House of Balloons här! (Tredje albumet till höger)
Det här kan jag tänka mig är för en ganska begränsad målgrupp – Det är lite downtempo, ambient dubstep… Med en otroligt stark röst. Ungefär. Jag vågar också påstå att om man har svårt för ”orena” texter så ska man definitivt hoppa över detta album, och de andra två. Jag skulle rekommendera att börja med High for This, den ger en ganska bra bild av hur albumet låter.
En annan av mina bästa låtar är The Morning – Han sjunger så rent, och påminner inte rösten lite om Michael Jackson? För övrigt är killen, Abel Tesfaye, bara två år äldre än mig. Yup. Way to feel accomplished in life.

Little Majorette – Rifle Heart
Spotify

Svenskar! Du känner säkert igen Bite the Bullet som, om jag inte missminner mig, var med i GB-reklamen i somras?
Det här är precis sån musik jag vill höra när jag är på glatt humör – eller till och med som hjälp för att bli på bättre humör en dålig dag.
Lyssnade precis igenom albumet för att se vilka andra låtar jag skulle nämna and oh my god. Det går inte att välja. Nästan alla låtar är helt perfekta – och jag vill bara ta kameran, mina hörlurar och promenera i skogen hela dagen till den här skivan. Den senare hälften innehåller enligt mig de bättre låtarna, från Overflow till Rifle Heart. Saving You For Best och Searching vågar jag påstå att jag kanske har lyssnat lite mer på än resten av låtarna.

tUnE yArDs – w h o k i l l
Spotify

Det här skulle jag beskriva som Imogen Heap’s röst med afrikanskt sound över crazy beats. Bizness är helt fantastiskt bra!
En annan låt jag rekommenderar är Gangsta och jag har tidigare nämnt Wooly Wolly Gong som the perfect lullaby – det står jag fast vid. I övrigt är det här ett album som jag tycker att man ska lyssna på i sin helhet – från början till slut, åtminstone första gången.
När jag lyssnar på det nu känns rytmerna lite Björk-inspirerade faktiskt. Jag vet att många har svårt för Björk, men låt dig inte skrämmas av vad jag precis sa – i övrigt är det inget som Björk alls. Jag har helt ärligt lite svårt att tänka mig att det finns någon som inte skulle tycka om den här skivan. Speciellt efter att ha sett Bizness-videon.

Architecture in Helsinki – Moment Bends
Spotify

Det här är ännu en skiva som hjälpte mig att piggna till på morgonen under Bitchkram-inspelningen. Det är få saker som slår att dansa omkring till That Beep när man behöver piggna till!
Det var någon som sa att de tyckte att Archtecture in Helsinki lät som ett 80-tals band, och det gör de nog. När jag tänker efter. Syntbaserad musik med glada melodier – åtminstone är det vad ett 80-tals band innebär för mig.
Jag skulle nog börja med nämnda That Beep, återigen speciellt med tanke på videon, om jag ville få en bild av hur Architecture in Helsinki låter. Annars går Contact High och Escapee minst lika bra egentligen.
Jag sitter och fånler otroligt mycket nu när jag lyssnar på skivan igen. Den har en betydlig plats i mina minnen från en av de mest spännande perioderna i mitt liv hittills.

Kate Miller-Heidke – Liberty Bell (Fatty Gets a Stylist)
Spotify

Vad jag har förstått är det här ungefär Australiens svar på Malena Ernman. Ungefär. De låter inte lika överhuvudtaget, men båda började med opera och hamnade i pop-genren till slut. Vilket ganska snabbt borde försäkra dig om att det är en duktig sångerska vi pratar om.
Jag älskade hennes förra album, Curioser, och framförallt The One Thing I Know. I stort sett alla låtar på det här albumet påminner mig om The One Thing I Know, vilket för mig bara innebär positiva saker.
Så, om du vill börja någonstans med detta album rekommenderar jag starkt att börja med Are You Ready? och sedan fortsätta genom albumet i kronologisk ordning. Inte bara för att det är första låten på skivan, utan specifikt för textraden ”Did you bring a comb for Gary?

YACHT – Shangri-La
Spotify

YACHT. Om du känner mig åtminstone lite så vet du att YACHT pretty much is the best thing ever. Tyvärr tycker jag inte att Shangri-La lever upp till See Mystery Lights, vilket är helt förståeligt eftersom det albumet är freaking amazing. Eller förresten, jag ska inte påstå att See Mystery Lights var bättre – Vad jag tror att jag egentligen menar är att det albumet var enklare. Shangri-La är minst lika bra, men det tog mig lite fler lyssningar för att verkligen komma in i det. Does that make sense?
Jag tror att de flesta känner till Dystopia (The Earth Is On Fire) vid det här läget, och det är utan tvekan en av de bästa låtarna på skivan. En annan favorit är I Walked Alone, än en gång främst på grund av videon. Kolla på den right now, och så håller du utkik efter Claire i bakgrunden i alla klipp. That’s just the best thing.
I övrigt är mina bästa låtar från den här skivan Utopia, Beam Me Up, och Shangri-La.
Har du aldrig lyssnat på YACHT förut vet jag inte riktigt hur jag ska förklara. Jag har inget att jämföra med, YACHT är något helt eget. Det bästa är nog bara att välja en låt (Dystopia) och kasta sig in. Man märker ganska snabbt om man kommer att tycka om det eller inte.
YACHT-rant over.

Beirut – The Rip Tide
Spotify

Det här är en perfekt skiva för landskap i rörelse. If that makes sense. Underbar skiva att lyssna på om man sitter i bilen/på bussen/på tåget och tittar ut genom fönstret på landskapet som far förbi. Min bästa låt är inte helt oväntat Santa Fe, kanske mest för att det var den första låten på skivan jag hörde. Annars är East Harlem och Port of Call väldigt trevliga också.
Än en gång har vi indie-folk med klockor, ukulele och banjo. Och jag säger än en gång att du som inte tycker om banjo förmodligen inte kommer att tycka om den här skivan heller. Eller det här kanske är albumet som får dig att ändra åsikt? Hursomhelst är det värt ett försök, lyssna på någon av låtarna och gör ditt bästa för att påstå att du inte känner dig helt glad i hjärtat.

Gotye – Making Mirrors
Spotify

Det här är en helt ny favorit för mig. Innan Making Mirrors hade jag aldrig hört Gotye förut, och det undrar man ju hur det gick till. Jag är otroligt fascinerad av honom som person, och sättet han gör sin musik på – om du har tid borde du definitivt se på Making Making Mirrors, en dokumentär om albumet på tio minuter. Otroligt inspirerande, om jag får säga det själv – Och det får jag ju.
Det går inte att nämna den här skivan utan att nämna Somebody That I Used To Know, which is just such a brilliant song! Det var även första gången jag hörde Kimbra, som är nästa skiva på listan. Eyes Wide Open är också en fantastiskt bra låt, och ännu bättre blir den om man sett Making Making Mirrors och därmed vet hur han gjorde musiken. Gåshud. In Your Light är ett perfect exempel på hur underbar hans röst är.

Kimbra – Vows
Finns tyvärr inte på Spotify

Den här skivan pratade vi om för inte så längesen alls faktiskt. I vilket fall är det här en perfekt mix av det mesta inklämt på ett album. Jazz, soul, indie-pop… Mina favoriter, som bekant, är Settle Down, Good Intent och Cameo Lover. Annars är Limbo och The Build Up inte helt fel heller.
Jag vet inte mer vad jag ska säga om den här skivan, mer än att det är den mest spelade skivan i mitt iTunes bibliotek, och att jag vill vara henne. Men det har vi ju redan gått igenom en gång. Annars kan vi ju prata en stund om att Kimbra också bara är två år äldre än mig. Nope. No. Don’t want to talk about that. At all.

Rhoneil – Seeds
Bandcamp

Det här är ännu ett album som jag snubblade över på Bandcamp. Det är ganska mörk anti-folk med otrolig rytm och känsla. Bara början av Seeds ”How does a plant grow from a seed into a tree? Where do all these stems and trunk and bark and flowers and leaves come from?” ger mig knepig gåshud och får mig att känna mig liten och obetydlig, på ett ganska trevligt sätt.
Hon sjunger väldigt mysigt, och lugnande på något sätt. Rösten påminner om en blandning av Kate Nash och Feist. Det är nog en ganska bra beskrivning. Det är lite rytmisk, dyster Kate Feist-musik?

E-603 – Smokeshow
Download

Det andra gratisalbumet på listan! Det här är det absolut ultimata städ-albumet. Det består till 100% av mashups från både nya och gamla låtar – Adele, Ace of Bace, Big Boi, Ludacris, Jacskson 5, listan fortsätter!
Hela albumet är egentligen som en enda lång mashup-låt. Man märker knappt när en låt tar slut och nästa börjar.
Här är det svårt att säga en specifik låt som den bästa eftersom att alla i princip flyter ihop till en och samma. Men personligen gillar jag att börja vid Gotta Get och sedan lyssna på skivan ett varv.
I övrigt kan jag bara säga att den är ju gratis (här!) så varför inte ge albumet en chans åtminstone? Du kommer inte att ångra dig.

Woodkid – Iron EP
Spotify

Det här är det näst kortaste albumet på listan – Med bara sex låtar. Två av dom är dock remixer, och räknar vi inte med dem så är detta definitivt det kortaste albumet på listan.
Men du behöver i stort sett inte ens börja spela Iron så förstår du varför den här EP:n platsar. Den låten verkar för övrigt ha något med Assasin’s Creed att göra såg jag nu när jag kollade upp videon. Så det var ju… information.
Något som däremot är väldigt intressant är att Woodkid, Yoann Lemoine, är mest känd för att ha gjort andras musikvideor – för t.ex. Yelle och Moby, och senast Katy Perry’s Teenage Dream. Det är naturligtvis han själv som gjort videon för Iron.

Das Racist – Relax
Spotify

Nu pratar vi helt annan musik! Jag ska erkänna att det tog ett par lyssningar innan jag verkligen föll för det här albumet – så bli inte orolig om du inte förstår det på en gång, kom tillbaka lite senare och prova igen så ska du se!
Även här tycker man nog inte om den här skivan (eller Das Racist över huvud taget) om man har svårt för ”orena” texter.
Jag gillar till exempel Punjabi Song, men det jag tror inte att det är bästa låten att börja med. Istället skulle jag kanske föreslå Selena eller Happy Rappy för att se om detta är något för dig.
Här är ett trevligt citat jag hittade angående just det här albumet: ”Das Racist is to hip hop what monty python was to sketch comedy. That is to say, a lot of their humour comes from their subversion of expectations of how sketch comedy/hip hop is supposed to be structured, and sometimes it masks the fact that they are actually very conventionally talented” Jämförelsen slutar där, men jag tycker att det är ett ganska bra sätt att förklara varför jag gillar Das Racist.

Jens Lekman – An Argument With Myself
Spotify / Gratis MP3

Det kortaste albumet på listan! Jag vågar mig på att påstå att Jens Lekman är lite som en svensk enmansversion av Beirut. Känslan och soundet i musiken är lite densamma. Jens Lekman har, som så många andra på den här listan, en väldigt behaglig sångröst. Och den här skivan får mig att önska att jag satt på en strand någonstans i ett varmt land. Kanske är det palmen som gör det?
Inte helt oväntat är min favoritlåt från albumet titelspåret An Argument With Myself texten och musiken ger en mysig, lite surrealistisk känsla, och låt nummer två Waiting for Kirsten är en close second även för mig. Mitt enda klagomål med det här albumet är att det är så himla kort. Fem låtar är inte nog helt enkelt!

Björk – Biophilia
Spotify

Okej. Jag vet att många inte gillar Björk, men av vilken anledning egentligen? Hon sjunger vackert och med en enorm känsla, samtidigt som hon har en lika enorm musikalisk talang. Jag förstår inte riktigt hur man inte kan tycka om det här albumet. Och det gör nog inte du heller när du lyssnat igenom det!
För att komma in i känslan ordentligt skulle jag rekommendera att lyssna på Crystalline eller att bara kolla på videon till Moon. I mean, en harpa på magen? I fucking love that!

Rizzle Kicks – Stereo Typical
Spotify

Det här albumet är inte som något annat på den här listan! Rizzle Kicks är en brittisk duo som står för alternative indie-hip hop och jag älskade det här albumet redan första gången jag hörde det. Musiken innehåller mycket trumpeter, saxofoner och andra spännande intstrument, vilket gör att det blir en väldigt spännande blandning av olika typer av musik.
Min faovritlåt är utan tvekan Down With the Trumpets, vilken jag tycker representerar albumet väldigt bra. Prophet, Demolition Man, When I Was A Youngster och Mama Do The Hump är andra favoriter från albumet. Det är överlag ett väldigt glatt album som inte tar sig själv på så stort allvar, vilket jag verkligen gillar.

Jinja Safari – Locked By Land
Finns tyvärr inte på Spotify

Yes! Den här skivan betyder väldigt mycket för mig, och jag kan fara omkring tills jag svimmar till de här låtarna!
Det här albumet inspirerade mig till första steget ut ur min idétorka. Deras otroligt vackra musikvideos har även inspirerat mig rejält till att faktiskt våga satsa på vad det är jag vill göra i mitt liv. Det var längesen musik gjorde mig så genuint lycklig och full av hopp som den här skivan (egentligen kanske Mermaids and Other Sirens EP:n som kom tidigare i år) gör.
Peter Pan var den första låten jag snubblade över – For obvious reasons. Och videon är fantastisk! Jag klickade mig vidare till Hiccups, underbar låt som påminner mig om Lejonkungen, och även här är videon superb! Mermaids är också helt otrolig. Head in a Blender, Forest Eyes, Scarewcrow, Moonchild. Lyssna, titta, upplev och inspireras!
Jag hoppas verkligen att du tar dig tid att göra det ordentligt. I think this might be my new YACHT.

Childish Gambino – Camp
Spotify

Well well, sparade det bästa till sist! Det här albumet tog vid där Locked By Land inte kunde göra mer, och ibland undrar jag om det inte är olagligt att inspireras så mycket av ett album.
Många är av den åsikten att Childish Gambino inte gör annat än att svära och säga fula ord – And I would kindly like to ask you to go sit on something sharp. Det här albumet berättar i princip hans livshistoria från uppväxt och mobbing till framgång och jobb med film, TV och Tina Fey. Det finns en ganska seriös underton, men allt lättas upp av otroligt nördiga referenser och ordvitsar. Det är smart, roligt, inspirerande and a tiny bit offensive. Mina bästa låtar är Outside, Heartbeat, Bonfire, Sunrise och All the Shine, vilket påminner mig – Go watch Bonfire videon ögonaböj!
Jag gillar verkligen hur fram och tillbaka alla låtarna är, han varvar rader som ”I always wanted to get picked on the cool team, but alone is exactly how i should be” med ”The shit I’m doing this year? Insanity. Made the beat then murdered it: Casey Anthony

”Told me I was awful man, that shit did not phase me
Tell me how I suck again, my memory i hazy
”You’re my favorite rapper now” yeah dude, I better be
Or you can fucking kiss my ass, Human Centipede”

Årets bästa album, basically. It’s a celebration för att vara en outsider och göra sin egen grej.


Comments

 1. Quote

  Jag gick på M trafikskola :) jag tyckte den var jättebra :) Jag körde med 3 av de fyra lärarna. Alla var bra :)

 2. Quote

  Sv: Jag har mer än gärna ett marathon med de första säsongerna! :D
  Also: THANK YOU FOR MAKING ME FATTA ATT JENS LEKMAN VAR GRATIS IIIH

 3. Quote

  2 – SHERLOCK GÅR PÅ SVT??? WHAT? FLERA SÄSONGER DESSUTOM? Va fan ä dätta nu måste ja börj å se på dä också.

 4. Quote
  nenne said 30 januari 2012, 0:20:

  2 – SHERLOCK GÅR PÅ SVT??? WHAT? FLERA SÄSONGER DESSUTOM? Va fan ä dätta nu måste ja börj å se på dä också.

  FUCKFUCKFUCK. jag skrek nästan rakt ut nu – jag sitter och kollar på Sherlock RIGHT NOW – såg Steven Moffats namn och tänkte att jag skulle säga det till dig, så av en händelse kollade jag mejlen på min mobil och såg din kommentar! insanity!

 5. Quote
  nenne said 30 januari 2012, 0:21:

  Jag gick på M trafikskola :) jag tyckte den var jättebra :) Jag körde med 3 av de fyra lärarna. Alla var bra :)

  great! ska prata med dom till veckan!

 6. Quote

  sv: kanon! :)

Leave a Comment

(required)

(required)

Formatting Your Comment

The following XHTML tags are available for use:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

URLs are automatically converted to hyperlinks.

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu